Diabetul este una dintre cele mai intalnite afectiuni cronice din zilele noastre. Conform statisticilor, aproximativ 11% dintre romani sufera de diabet si se presupune ca in urmatorii 10 ani, acest procent se va dubla. Diabetul este o afectiune ce se manifesta prin imposibilitatea organismului de a folosi corect glucidele din alimentatie. Glucoza este ,,combustibilul” organismului, insa pentru a fi folosita, trebuie sa ajunga in celule. In mod normal, acest proces se realizeaza cu ajutorului unui hormon secretat de pancreas: insulina. Rolul insulinei este de a controla nivelul glucozei si de a determina folosirea ei eficienta. Putem defini diabetul ca afectiunea in care pancreasul fie nu produce suficienta insulina sau nu produce deloc sau cand aceasta nu este folosita in mod corespunzator. In cele ce urmeaza, o sa iti prezentam cateva informatii despre diabet: tipuri, simptome si tratament.
Tipuri de diabet
Unul dintre miturile care planeaza in jurul acestei afectiuni este faptul ca dulciurile cauzeaza diabetul. Aceasta afirmatie nu este total adevarata. Putem spune ca un consum ridicat de zahar, in fiecare zi, poate produce unele modificari in timp, dar nu este o cauza de sine statatoare a aparitiei diabetului. Diabetul poate fi cauzat de diferiti factori, in functie de tipul acestuia. In prezent, sunt cunoscute trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational.
Diabetul de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet insulino-dependent (sau diabet juvenil) se intalneste la aproximativ 10% dintre pacientii cu diabet. De obicei, se diagnosticheaza la varste fragede, insa nu este neobisnuit sa se declanseze la orice varsta. Acest tip de diabet are o evolutie foarte rapida: simptomele se instaleaza in unele cazuri in doar cateva zile sau saptamani. Diabetul de tip 1 este caracterizat de imposibilitatea pancreasului de a mai produce insulina, iar astfel glicemia creste necontrolat.
Diabetul de tip 2, cunoscut ca si diabet non-insulino-dependente apare de obicei la persoanele de peste 35 de ani, insa s-au observat si cazuri la persoane mult mai tinere. Acesta are o evolutie lenta, de cativa ani, iar inainte de instalarea acestuia, exista o stare pre-diabet. Simptomele nu sunt atat de ,,zgomotoase” si pot fi confundate usor. In acest tip de diabet, insulina nu este prezenta in cantitate suficienta sau celulele corpului nu mai primesc insulina (insulinorezistenta). Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 poate fi controlat si in unele stadii chiar se poate vindeca.
Ultimul tip de diabet este cel gestational, caracterizat de faptul ca este o afectiune temporara. Afecteaza pana la 10% din femeile insarcinate si apare ca urmare a modificarilor hormonale ce determina rezistenta la insulina. De regula, acest tip de diabet nu prezinta simptome, asa ca este important ca femeile insarcinate sa faca la timp analizele recomandate de medici. Diabetul gestational dispare de la sine dupa nastere.
Simptomele diabetului
In functie de tipul diabetului, simptomele pot fi evidente, pot lipsi sau se pot confunda cu alte afectiuni. De aceea, nu se poate pune un diagnostic doar pe baza acestora, fiind necesare analize amanuntite de sange. Cele mai comune simptome ale diabetului includ:
- urinare frecventa
- sete excesiva
- scadere brusca in greutate
- oboseala cronica
- vedere neclara
- rani care se vindeca greu
- amorteli sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.
Cauzele aparitiei diabetului
Asa cum spuneam mai devreme, diabetul este o afectiune complexa si contrar miturilor, nu apare din cauza consumului excesiv de zahar. Principalele cauze ale aparitiei diabetului sunt urmatoarele:
- mecanisme autoimune
- factorii genetici
- unele infectii virale care pot determina aparitia diabetului de tip 1
- schimbarile hormonale din sarcina (in cazul diabetului gestational)
- stil de viata: obezitate, sedentarism, alimentatie bogata in carbohidrati si saraca in fibre, fumat.
Investigatii si tratament
Pentru a pune un diagnostic corect, sunt nevoie de investigatii speciale care sa determine nivelul de zahar in sange si gradul de functionare al pancreasului. Simpla analiza de glicemie nu este o analiza pe baza careia se poate pune un diagnostic.
In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde de tipul diabetului. Astfel, in diabetul tip 1 se va utiliza insulina injectata, iar pentru diabetul tip 2 se pot folosi anumite medicamente sau se poate controla doar prin schimbarea stilului de viata. Foarte rar, diabetul de tip 2 are nevoie de insulina.
Asadar, este foarte important sa iti faci regulat analizele si sa te prezinti la medic daca suspectezi ca ai putea avea diabet.
Lasă un răspuns