Ocazional, multe persoane se confrunta cu dureri cervicale. Acestea pot dura cateva ore, cateva zile sau pot fi cronice si pot afecta viata persoanei. De asemenea, durerile cervicale pot aparea in urma unei miscari bruste, suprasolicitari, posturii incorecte, unui traumatism sau a unei afectiuni. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta care sunt cele mai comune cauze pentru durerile cervicale si cum pot fi tratate.
Cauzele durerii cervicale
Durerea cervicala difera de la om la om, atat din punct de vedere al factorului declansator, dar si al intensitatii. Uneori, durerea cervicala apare dintr-o cauza banala si va disparea foarte repede, fara ingrijiri. In alte cazuri, va fi nevoie de investigatii si tratament complex. Cele mai comune cauze ale durerii cervicale sunt:
- dormitul in pozitie incomoda: in acest caz, durerea apare fie din timpul noptii, fie dimineata, la trezire si persista pe toata durata zilei
- postura incorecta: in mers, in fata calculatorului sau cand este folosit telefonul mobil si capul este inclinat intr-o pozitie nefireasca
- accidentare: de obicei din cauze sportive
- miscare brusca: intoarcerea brusca a gatului, care afecteaza nervii, iar durerea poate persista mai multe de o zi
- miscari repetate ale gatului (la dans, la inot sau la orice alta activitate ce presupune folosirea excesiva a gatului)
- spondilita anchilozanta
- spondiloza
- hernia de disc
- osteomielita
- meningita
- artrita
- diverse traumatisme
- tumori
- starea psihica: stresul se manifesta si la nivel fizic, prin eliminarea unor hormoni ce produc rigiditate musculare, mai ales in regiunea capului si gatului
- unele medicamente.
Simptome ale durerilor cervicale
Durerea de gat nu este singurul simptom ce poate aparea, astfel ca pacientii se pot confrunta si cu:
- gat intepenit
- durere de cap
- durere iradianta in brate
- amorteli
- slabirea fortei din maini
- ameteli
- tulburari de vedere sau auditive
- iritabilitate
- atacuri de panica
- febra
- inrosirea pielii si altele.
Tratamentul durerilor cervicale
In functie de cauza durerilor, se va stabili cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient in parte. Daca ne referim la dureri cauzate de dormitul intr-o pozitie incorecta sau la miscarea brusca a gatului, de obicei trec de la sine in cateva ore sau pana a doua zi, insa daca durerea este prea puternica, se poate lua un antiinflamator.
In cazul durerilor cauzate de postura incorecta si de sedentarism, deoarece muschii spatelui si ai gatului nu mai sunt antrenati pentru a sustine greutatea capului, cel mai bun tratament este cel recomandat intr-o clinica kinetoterapie. La Kinetic Performance, specialistii nostri o sa te consulte in amanunt si o sa iti recomande un plan personalizat de tratament. In functie de cauza durerii cervicale, ti se pot recomanda sedinte de fizioterapie, de kinetoterapie sau ambele.
Kinetoterapia este ideala pentru a corecta postura, a intarii muschii cervicali si pe cei ai spatelui si prin activitatea fizica specifica se si rehidrateaza discurile intervetebrale. Fizioterapia te ajuta sa te relaxezi si iti reinvata corpul sa fie pregatit pentru orice situatie, astfel incat o miscare brusca a gatului sa nu iti mai provoace neplaceri. Bineinteles, de mare ajutor este si masajul terapeutic!
Asadar, daca te confrunti cu dureri cervicale, te asteptam cat mai curand la o consultatie!
Lasă un răspuns