Torticolis, cunoscut si sub numele de ,,gat stramb” este o afectiune in care gatul este deviat de la postura normala. Cel mai usor se recunoaste datorita inclinarii gatului pe partea afectata si rasucirii pe partea neafectata. Asadar, putem spune ca torticolisul este o contractura a muschiului sternocleidomastoidian, in urma careia gatul se roteste si se inclina, provocand dureri foarte mari. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta in detaliu ce este aceasta afectiune si cum o poti trata in mod eficient.
Ce este torticolis?
Asa cum iti spunea, torticolisul este de fapt afectiunea in care gatul se stramba intr-o partea sau alta. Astfel, miscarea gatului este limitata si este insotita de dureri foarte mari. Trebuie sa mentionam ca torticolisul este de mai multe feluri, in functie de cauza principala ce a condus la aparitia acestuia:
- torticolis spasmodic
- torticolis banal
- torticolis simptomatic
- torticolis congenital.
Cauzele aparitiei torticolisului
Torticolisul poate fi cauzat de o serie de factori si in continuare iti vom prezenta tipul de torticolis si factorii ce au condus la aparitia acestuia.
- Torticolisul spasmodic: nu se stiu foarte multe amanunte despre acesta, deoarece apare fara simptome ce ar putea sa il prevesteasca, debuteaza brusc si este insotit de dureri mari.
- Torticolisul banal: cu siguranta l-ai experimentat si tu macar o data in viata, deoarece apare in urma dormitului cu gatul stramb, in urma unei miscari bruste a gatului sau a unor activitati ce pun presiune pe muschiul sternocleidomastoidian.
- Torticolisul congenital: se observa inca de la nastere si are drept cauze pozitia nefireasca in uter, infasurarea cordonului ombilical in jurul gatului, malformatii ale muschiului sternocleidomastoidian sau poate fi provocat de nastere (numit si torticolis obstetrical).
- Torticolisul simptomatic: este o afectiune cronica si de obicei apare in urma unor traumatisme, leziuni, ca urmare a unei posturi incorecte sau a unor inflamatii netratate la timp.
Diagnostic si tratament
Daca te confrunti cu aceasta problema, trebuie sa te adresezi cat mai curand unui medic kinetoterapeut de la o clinica kinetoterapie. Acesta iti va evalua starea de sanatate si va determina cauza torticolisului, in urma investigatiilor si discutiilor, pentru a-ti oferi cea mai buna optiune de tratament.
Avand in vedere caracteristicile afectiunii, se va recomanda repaus, se pot administra diferite medicamente de tipul analgezicelor si miorelaxantelor si bineinteles, poate ajuta foarte mult kinetoterapia, mai ales daca ne referim la torticolis congenital.
Kinetoterapia are in vedere relaxarea muschiului si indepartarea contracturii, iar mai apoi, trebuie sa se concentreze pe restabilirea posturii corecte a gatului. In cazul torticolisului cauzat de postura incorecta, se va lucra si la imbuntatirea posturii si intarirea muschilor spatelui, astfel incat coloana sa fie bine sustinuta.
Asadar, daca te-ai trezit cu gatul intepenit sau daca observi ca torticolisul este din ce in ce mai prezent in viata ta, cel mai bine este sa apelezi la o clinica de kinetoterapie pentru tratament specializat. Netratate cauzele, iti va fi din ce in ce mai greu sa iti desfasori activitatile de zi cu zi, din cauza durerilor ce pot deveni insuportabile.
Lasă un răspuns