fbpx

Ortopedie și Traumatologie

Serviciu Description

Ce este Ortopedia?

Domeniul ortopediei presupune o strânsă colaborare cu o echipă de
Fizioterapie/Kinetoterapie.
După orice intervenție chirurgicală, pacientul necesită o recuperare adecvată și o urmărire atentă atât din partea doctorului curant, cât și a echipei de recuperare. Degeaba faci o intervenție chirurgicală dacă o echipă de kinetoterapie neadecvată nu reușește să recupereze corespunzător pacientul.

Ai o urgență?

Kinetic

Infiltrații PRP/Acid hialuronic/Corticosteroizi


Terapia PRP, cunoscută, în limbajul popular, ca infiltrație cu plasmă, este, de fapt, un concentrat plasmatic îmbogățit în trombocite, obținut din concentrarea sângelui periferic venos al pacientului, drept urmare, cu risc inexistent de reacție alergică. PRP-ul conține concentrație ridicată de factori de creștere cu rol biologic în regenerarea țesuturilor.

Se pot trata o serie de afecțiuni cronice articulare. Procedura se realizează în regim ambulatoriu, nu necesită internare sau spitalizare. Durata aproximativă este de 20-30 de minute, prin care se recoltează sânge venos al pacientului într-o eprubetă, cu un gel de separare.

Concentrația trombocitară variază de 4 până la 20 de ori, în funcție de kitul folosit.

În funcție de gravitatea afecțiunii, se recomandă de la 1 până la 2-3 infiltrații, la interval de 7-14 zile, una de cealaltă.

Plasma obținută după centrifugare se injectează în zona de interes de la nivelul genunchiului, gleznei, umărului sau al șoldului. Se pot injecta periarticular, în leziunile superficiale de la nivelul genunchiului, umărului și gleznei.

Procedura nu este dureroasă, pacientul se deplasează fără cârje. După, se recomandă crioterapie de 2-3 ori pe zi sau gheață, aplicată indirect, 1-2 zile.

Afecțiunile indicate sunt pentru artroză sau condropatia genunchiului, a gleznei, a umărului, a șoldului, iar artroza avansată nu are indicație de infiltrație cu PRP.

Alte indicații ar fi: afecțiuni ale tendoanelor, de tipul tendinitei, de coafa rotatorilor, a tendonului ahilian, a tendonului cvadricipital.

După tratamentul cu PRP se recomandă fiziokinetoterapie în centre specializate, cu experiență, pentru optimizarea răspunsului așteptat.

Pe lângă terapia cu PRP, se pot practica infiltrații cu acid hialuronic. Acidul hialuronic este cel care hidratează și hrănește cartilajul unei articulații. Cartilajul este un țesut care nu are vascularizație proprie. Se hrănește indirect din ce secretă membrana sinovială din articulație, cât și din vascularizația osului subiacent.

Pe parcurs ce îmbătrânim, calitatea lichidului secretat de membrana sinovială scade. Drept urmare, cartilajul suferă și apare așa-numita artroză sau condropatie. Concentrația poate varia pentru acid hialuronic de la 20mg până la 90mg, chiar și de 120mg, la care se poate asocia și o substanță antiinflamatoare când articulația este în puseu algic.

Infiltrații cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt utilizati pentru a trata multe afecțiuni în care sistemul de apărare al organismului nu funcționează corespunzător și provoacă leziuni ale țesuturilor. În plus, corticosteroizii reduc producția de substanțe chimice care provoacă inflamație. Acest lucru ajută la menținerea leziunilor tisulare cât mai scăzute posibil și reduc, de asemenea, activitatea sistemului imunitar prin afectarea modului în care funcționează celulele albe din sânge.

Corticosteroizii sunt utilizați în tratamentul anumitor afecțiuni, cum ar fi:

  • Vasculita sistemică (sau inflamația vaselor de sânge)
  • Miozita (inflamația muschiului)
  • Artrita reumatoidă
  • Lupus eritematos sistemic.