Practica medicală evoluează permanent, iar noi ținem an de an pasul cu tot ceea ce înseamnă inovație și performanță. Avem plăcerea să îți prezentăm noutăți de la Conferința Isokinetic, cel mai important eveniment de profil, aduse direct de la Madrid de Cristina Udrea, fondatoarea centrului nostru, care pentru al cincilea an consecutiv participă la prelegerile, dezbaterile și workshop-urile în cadrul cărora specialiști și cercetători de renume mondial, dezvăluie în premieră rezultatele celor mai noi protocoale de recuperare și tratament, descoperiri de ultim moment și inovații menite să îmbunătățească semnificativ viața pacienților. Alături de Cristina, la Conferința Isokinetic, a fost prezent și domnul doctor Ciurea Niculae Marian, medic primar Ortopedie și Traumatologie în cadrul Kinetic Performance.
Pentru echipa noastră medicală este extrem de importantă actualizarea permanentă a informațiilor, deoarece la clinică aducem și integrăm tot ce este mai eficient, mai performant și mai nou în domeniul kinetoterapiei și fizioterapiei, de la tehnologii sigure și aparatură de top, până la metode de lucru.
Iată câteva dintre lucrurile interesante pe care le-am aflat in cadrul Isokinetic 2024:
Recuperarea sportivilor șI modalitățile de abordare a ligamentului încrucișat anterior
- La clinica noastră avem foarte mulți pacienți care practică sportul de performanță, motiv pentru care am fost interesați să aflăm cum îi putem ajuta să se recupereze și mai bine, și într-un interval de timp mai scurt. În lumea sportului, leziunile musculare sunt cele mai des întâlnite, iar obiectivele noastre ca specialiști în kinetoterapie, constau atât în prevenirea accidentărilor, cât și în reintegrarea în activitate a atleților. O pondere importantă a afecțiunilor cu care se confruntă sportivii, o reprezintă și leziunile de ligament încrucișat anterior, precum și cele de cartilaj. Ambele pot fi devastatoare pentru atleți (o a doua accidentare poate însemna sfârșitul carierei, de unde și importanța prevenției, pentru a reduce la minim riscul de accidentare), în special pentru femei (statisticile arată că 1 din 29 de practicante ale sportului de performanță se confruntă cu leziuni de ligament încrucișat anterior), de aceea foarte multe studii și cercetări se concentrează asupra protocoalelor de recuperare “la feminin (spre deosebire de bărbați, în cazul femeilor sunt mai multe lucruri de care trebuie ținut cont pentru o reabilitare corectă și eficientă).
- De asemenea, o serie de dezbateri interesante au avut în vedere tipurile de tratament în cazurile de ligament încrucișat anterior, concluzia fiind că cea mai mare rată de succes o are abordarea personalizată. Altfel spus, trebuie ținut cont de vârsta pacientului, de indicele de masă corporală, de cerințele funcționale și bineînțeles de leziunile asociate (pot fi de menisc sau de cartilaj).
- Mecanismul de accidentare în cazul ligamentului încrucișat anterior a reprezentat o altă temă de discuție, iar aici am reținut 2 factori perturbatori – neuro-cognitiv și mecanic. Majoritatea leziunilor nu se produc prin contact direct, de aceea cel mai mare accent se pune pe reabilitarea neuro-cognitivă a sportivului.
- Într-un proces de recuperare nu contează doar testarea funcțională, ci și structura grefei, a ligamentului, motiv pentru care trebuie acordat un interval corect de timp pentru efectuarea programului de exerciții, negrăbind lucrurile, deoarece există un mare risc de rupere a ligamentului, acesta fiind foarte sensibil.
Factori de risc și tratament în dislocarea rotulei (patelei)
- Printre cei mai importanți factori de risc implicați în dislocarea patelară au fost remarcați displazia trohleară, patela alta, laxitatea ligamentară și aliniamentul membrului inferior.
- Rotația internă a femurului și aducția reprezintă un alt factor de risc în dislocarea rotulei, și este important la acest capitol să se conceapă o combinație de exerciții pentru șold și genunchi în scopul reducerii durerii, și îmbunătățirii funcției pe termen scurt, mediu și lung.
Prevenția entorselor de gleznă
- În afara unei încălziri potrivite, trebuie avute în avut în vedere un echipament adecvat, o încălțăminte adaptată tipului de mișcare, și benzi kinestesiologice (mai ales dacă există o accidentare prealabilă).
- În cazul în care articulația este stabilă, tratamentul entorselor de gleznă este unul conservator, iar în caz contrar se recurge la operație.
- Reabilitarea neuro-cognitivă este foarte importantă (detaliem în rândurile următoare despre ce e vorba).
Reabilitarea neuro-cognitivă șI noile practici în controlul durerii
- Prin intermediul exercițiilor și al terapiilor specifice, atât kinetoterapia, cât și fizioterapia, promovează dezvoltarea de noi conexiuni neuronale în creier, așadar nu întâmplător, multe teme de discuție s-au concentrat în jurul legăturii neuromusculare (minte-mușchi), și mai mult decât atât, a aspectului psihologic al recuperării. Aceste elemente noi deja le integrăm la Kinetic Performance și le acordăm o atenție specială.
- Un panel important a fost dedicat recuperării funcționale și noilor practici în controlul durerii și vindecarea țesuturilor. Ce înseamnă acest lucru? Din ce în ce mai multe persoane resimt efectele sedentarismului și a complicațiilor acestuia, și apelează la kinetoterapie pentru a-și crește gradul de mobilitate. Kinetoterapia devine în acest context o necesitate absolută, nu doar o opțiune în caz de nevoie.
Ce ne aduce viitorul – AI
Pentru că AI (Inteligența Artificială) este un subiect intens dezbătut în toate mediile profesionale, menționăm că aceasta va face parte din viitorul practicilor de recuperare, și va ajuta punctual specialiștii, așadar în următorii ani cu siguranță vom apela la ea pentru a ne completa acolo unde simțim că este necesar, însă sub nicio formă nu va înlocui expertiza umană.
Lasă un răspuns