Coxartroza (artroza soldului) afecteaza milioane de pacienti din lumea intreaga. Este o afectiune degenerativa ce se produce lent, in cativa ani si care din pacate este ireversibila. Cu toate acestea, simptomele pot fi inlaturate si afectiunea poate fi stopata, astfel incat calitatea vietii pacientilor sa fie imbunatatita.
Soldul este articulatia prezenta intre coapsa si bazin si este formata dintr-un cap femural si cavitatea acetabulara. Ca in cazul oricarei articulatii, intre cele doua oase exista un tesut cartilaginos ce asigura miscarea si care protejeaza impotriva deteriorarii oaselor. Din anumite cauze, pe care le vom discuta in continuare, tesutul cartilaginos incepe sa piarda din volum si astfel se ajunge la coxartroza.
Cauzele aparitiei coxartrozei
Inainte de a discuta despre cauze, trebuie sa mentionam ca exista doua tipuri de coxartroza: primara si secundara.
Pentru coxartroza primara, nu s-au stabilit cauze directe, ci exista doar niste presupuneri. 48% dintre cazurile de coxartroza sunt primare. De obicei, aceasta afectiune apare dupa varsta de 60 de ani, are o progresie extrem de lenta si in majoritatea cazurilor afecteaza ambele articulatii. Printre factorii indirecti care contribuie la dezvoltarea coxatrozei se numara: genetica, factorii de mediu si stilul de viata al fiecarui pacient.
Daca ne referim la coxartroza secundara, aceasta apare ca urmare a unor patologii sau traumatisme:
- displazie de sold
- infectii articulare
- patologii de sold genetice
- poliartrita reumatoida
- administrarea in exces de cortizon
- spondilita ankilopoetica
- obezitate
- guta artritica si altele.
Care sunt simptomele coxartrozei?
Din nefericire, simptomele coxartrozei apar abia in momentul in care boala este destul de avansata. Astfel, pacientii vor simti durere, mobilitatea scazuta si deformarea zonei afectate. Durerea se resimte in special la efort fizic, cum ar fi urcatul scarilor si este prezenta in regiunea inghinala si in pe fata anterioara a coapsei. In stadii avansate, durerea este prezenta tot timpul, in repaus si uneori trezeste pacientul din somn. Alaturi de durere, apare si limitarea mobilitatii soldului, ceea ce face aproape imposibila simpla aplecare.
Cum se trateaza coxartroza?
Tratamentul este personalizat in functie de varsta pacientilor, de tipul de coxartroza, de alte afectiuni existente si bineinteles de stadiul in care aceasta se afla. Ideal ar fi ca pacientii sa se prezinte regulat la medic, astfel incat coxatroza sa fie depistata inainte de a produce pagube insemnate la nivelul articulatiei.
In stadiile incipiente si in cazul celor nu foarte avansate, se va urma un tratament medicamentos, se va recomanda odihna, reducerea greutatii (daca exista un surplus important de kilograme) si se vor efectua sedinte de kinetoterapie. Kinetoterapia are scopul de a inlatura durerea si de a intari musculatura, astfel incat articulatia soldului sa fie mai bine sustinuta si chiar in unele cazuri, sa se stopeze degradarea cartilajului.
La o clinica kinetoterapie cum este si Kinetic Performance, vei gasi specialisti pregatiti sa iti ofere cel mai bun plan de tratament si sa te sprijine astfel incat sa iti recapeti sanatatea. De asemenea, tot aici poti incerca si oxigenoterapia hiperbara, care poate avea un efect foarte bun asupra cartilajului si il poate regenera, in acelasi timp reducand si inflamatia si durerea.
Lasă un răspuns