fbpx

Demontam cele mai populare 5 mituri despre scolioza si iti oferim solutia pentru aceasta afectiune!

Posted by: admin Comments: 0

Scolioza este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale coloanei vertebrale si poate fi observata chiar si la copii. Cauzele acestei afectiuni nu se cunosc complet, insa se stiu cativa factori declansatori. Din acest motiv, s-au tesut numeroase mituri in jurul scoliozei, iar in continuare le vom demonta pe cele mai intalnite 5 dintre acestea. 

Scolioza inseamna scutire de sport 

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un copil sau un adult cu scolioza este intreruperea activitatii fizice. Scolioza se va accentua din cauza slabirii musculaturii spatelui, asa ca este important sa se continue activitatea fizica, insa adecvata acestei afectiuni. Astfel, este necesar sa se practice exercitii fizice si sporturi care intaresc musculatura paravertebrala, cum ar fi inotul sau echitatia si bineinteles, orice alt sport care poate fi practicat in siguranta si care nu provoaca dureri la nivelul coloanei. Asadar, scolioza nu inseamna scutire de sport. 

Inotul poate vindeca scolioza

Inotul este unul dintre cele mai bune sporturi in general, iar in cazul scoliozei va fi extrem de benefic. Insa, trebuie sa stii ca doar inotul nu poate trata scolioza. Va ameliora aceasta afectiune, numai daca este practicat alaturi de alte exercitii si tratamente. Asadar, daca ai scolioza sau daca ai un copil cu scolioza, inotul este bine venit, insa nu te baza pe acest sport pentru vindecare. 

Orice durere de spate inseamna scolioza

In momentul in care pacientii, indiferent de varsta acuza dureri de spate, primul gand este la scolioza. Insa, trebuie sa stii ca scolioza nu doare in fazele incipiente, ci doar in cazurile extrem de avansate, unde singura optiune de tratament este cea chirurgicala. De aceea, chiar daca ai scolioza, este foarte posibil sa nu simti nicio durere. In schimb se poate ca la un moment dat, din cauza contracturii musculare cauzata de o curbura avansata, sa simti unele dureri, insa aceste cazuri sunt rare. 

Corsetul este cea mai sigura solutie

Multa vreme, corsetul a fost considerat cel mai bun tratament pentru scolioza si chiar se purta in scop profilactic. Acest tip de tratament nu corecteaza scolioza de unul singur si cu atat mai mult nu trebuie purtat profilactic. Din contra, daca nu este purtat corect, corsetul poate produce mai mult rau, prin atrofia musculaturii si avansarea curburii. Corsetul se poata numai la recomandarea medicului si in combinatie cu alte tipuri de tratament. 

Kinetoterapia nu este potrivita in fazele avansate

Ultimul mit din aceasta serie este legat de eficienta kinetoterapiei. Multe persoane considera ca este utila doar in fazele incipiente, iar mai apoi si-ar pierde utilitatea. Total gresit! Kinetoterapia este singura solutie pentru a sta departe de tratamentul chirurgical. Astfel, inca de la primele simptome trebuie initiata kinetoterapia, pentru ca rezultatele sa apara cat mai repede. Cazurile in care kinetoterapia nu da rezultate sunt destul de rare, deoarece reprezinta acele situatii de scolioza extrema, ce poate fi rezolvata numai cu ajutorul operatiei. 

Speram ca aceste informatii sa iti fie de folos, iar daca suferi de scolioza sau banuiesti acest lucru, te asteptam cat mai curand la o consultatie, la cea mai buna clinica fizioterapie Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *