Durerile de spate pot afecta orice persoana, indiferent de varsta, de profesia pe care o are si de stilul de viata. Spatele are o structura complexa, compusa din multi nervi, iar de aici deriva si gama variata de probleme.
Astazi vom vorbii si noi despre durerile de spate si iti vom spune care sunt factorii de risc, dar si cate tipuri de astfel de dureri sunt.
Factorii de risc ai durerilor de spate
De multe ori, durerea de spate poate fi atribuita unei boli sau unei patologii specifice. Cu toate astea, cauza este foarte greu de determinat si de multe ori nu este foarte clara, indicand mai degraba spre un intreg spectru de potentiale probleme.
Chiar si asa, specialistii din domeniu au identificat o serie de factori de risc care pot contribui la aparitia, degradarea si agravarea acestei suferinte. Printre cei mai importanti si determinati factori de risc ai durerilor de spate se numara:
- Statul de scaun perioade lungi de timp, fara pauze si intreruperi
- Postura incorecta
- Stresul si anxietatea
- Ridicarea unor greutati nepotrivite pentru puterea ta
- Sarcina
- Fumatul
- Sedentarismul
- Supraponderalitatea
- Caderile bruste
Tipuri de dureri de spate
Durerile de spate sunt clasificate in functie de doua criterii: durata lor ca si intensitate si zona in care se manifesta. Asadar, in functie de durata lor, avem trei tipuri de dureri de spate:
- Durerea acuta – este tipul de durere care a aparut recent si poate dura aproximativ 12 saptamani
- Durerea subacuta – reprezinta practic a doua faza a durerii acute, care se instaleaza intre sase si douasprezece saptamani.
- Durerea cronica – este cel mai persistent tip de durere, continuand si dupa 12 saptamani.
Spatele este un sistem complex format din coloana vertebrala, maduva spinarii, discuri intervertebrale, muschi, ligament, nervi si tendoane. Durerile pot aparea si afecta pe oricare dintre aceste structuri si sunt percepute ca raspunsuri la diferite nivele de gravitate. Acestea pot fi resimtite intr-o singura zona sau se pot extinde pe o portiune mai intinsa a spatelui. Din acest motiv este greu si localizezi practic locul dureros cu exactitate.
In functie de localizare, exista patru tipuri de dureri de spate:
- Dureri in zona cervicala – sunt durerile de la nivelul cefei
- Dureri in zona toracica – sunt durerile localizate in zona de mijloc a spatelui
- Dureri in zona lombara – sunt durerile din partea de jos a coloanei vertebrale
- Dureri in zona coccisului – sunt durerile care afecteaza ultimul segment al coloanei vertebrale.
Cand este cazul sa mergi la o clinica kinetoterapie?
Mergi la o clinica de kinetoterapie, atunci cand ai unul sau mai multe simptome asemanatoare sau identice cu:
- Durerea care se extinde spre partea de jos a corpului, fie burta, fie picior
- Intepaturi sau furnicaturi recurente in josul bratelor si al picioarelor
- Durere localizata, sensibilitate si rigiditate la nivelul gatului sau spatelui
- Durere de spate atunci cand tusesti sau te apleci
- Neputinta de a sta drept fara durere sau spasme musculare in zona spatelui
- Dureri ascutite la nivelul gatului, in partea superioara sau inferioara a spatelui atunci cand faci anumite miscari sau ridici greutati.
- Dureri cronice de spate atat la nivel inferior cat si la mijloc, in special dupa ce stai jos sau in picioare perioade lungi de timp.
Daca ai oricare dintre aceste simptome, iar medicul specialist ti-a recomandat efectuarea unor sedinte de kinetoterapie, sfatul nostru este sa le urmezi si sa eviti orice fel de activitate care iti va agrava durerea.
La Kinetic Performance gasesti o echipa de specialisti cu experienta si echipamente moderne necesare pentru urmarea unui program adaptat nevoilor individuale ale fiecarui pacient.
Te asteptam!
Lasă un răspuns