Umarul este o articulatie pe care o folosim de sute de ore pe zi, o articulatie foarte flexibila si complexa, care ajuta bratele sa se miste in orice directie. Unele gesturi si activitati pot fi foarte solicitante pentru umeri si din cand in cand, pot aparea dureri care sa indice o afectare.
Durerea de umeri poate avea numeroase cauze si poate fi de sine statatoare (sa fie afectata doar articulatia umarului) sau poate aparea din cauza traumatismelor de la nivelul muschilor, ligamentelor sau tendoanelor ce se imbina cu articulatia umarului. In continuare, iti vom prezenta posibilele cauze, dar si cum poti trata in mod eficient durerile de umar, astfel incat sa nu te mai deranjeze.
Cauzele aparitiei durerii de umar
Pentru a intelege de ce apare durerea de umar, trebuie in primul rand sa explicam pe scurt anatomia acestei articulatii. Umarul este format din trei oase: humerus, clavicula si scapula. La nivelul umarului se mai regasesc diferite ligamente, tendoane si muschi ce ne ajuta sa miscam mainile in orice directie dorim.
Printre cele mai comune cauze ale durerii de umar se numara:
- tendinita (leziunea de coafa rotatorie): aceasta se manifesta prin inflamarea tendoanelor si apare ca urmare a unui traumatism sau a suprasolicitarii bratelor (de regula orin ridicarea lor deasupra capului in cadrul unui exercitiu fizic solicitant sau a unei munci sustinute)
- tendinita calcica, cunoscuta si ca inflamatia tendonului se caracterizeaza prin formarea unor depuneri de calciu pe tendoanele umarului, ceea ce determina inflamarea tesuturilor
- capsulita adeziva (umar inghetat) se produce in urma ingrosarii tesuturilor din jurul articulatiei umarului si apare in special in randul persoanelor cu boli cronice, cum ar fi diabetul, afectiuni ale tiroidei sau depuneri de colesterol
- osteoartrita este o boala degenerativa, cauzata de deteriorarea cartilajelor ce imbraca oasele din articulatie
- bursita apare in momentul in care sacul sinovial din articulatie acumuleaza lichid in exces si se asociaza de obicei cu leziunile de coafa rotatorie.
Durerile de umar mai pot fi cauzate si de leziuni ale muschilor de la nivelul gatului sau ale bicepsilor (durere radianta) sau de urmatoarele afectiuni:
- infectii bacteriene
- formarea unor pinteni ososi
- nervi incordati
- fractura osoasa
- dislocarea umarului
- leziuni ale coloanei vertebrale
- plexopatie brahiala
- anumite boli cardiovasculare, respiratorii, digestive.
Tratamentul durerii de umar
Pentru a trata durerea de umar sunt necesare anumite investigatii pentru a afla cauza exacta. In prima faza, este nevoie de un consult de specialitate si de radiografii sau alte investigatii imagistice (RMN de exemplu) pentru a stabili cu exactitate ce provoaca durerea. In urma diagnosticului, se va intocmi un plan de tratament, iar cel mai sigur vei fi indrumat spre o clinica kinetoterapie in Bucuresti sau in orasul in care locuiesti, pentru recuperare medicala. Acolo, vei invata cum sa executi corect miscarile pentru anumite exercitii (in cazul in care durerea a fost provocata de o activitate fizica), vei capata mai multa forta si mobilitate. In functie de problema ta, poti incerca diferite terapii complementare, care sa grabeasca vindecarea, asa cum este si terapia cu oxigen de la Kinetic Performance.
Asadar, daca durerea de umar persista, cel mai bine este sa consulti un specialist, sa descoperi cauza si sa urmezi un tratament adecvat nevoilor tale.
Lasă un răspuns