Durerile lombare pot aparea brusc sau in mod gradat. Aceasta este o durere acuta care dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. Coloana lombara este o structura compusa din oase interconectate, nervi, articulatii, ligament si muschi care lucreaza impreuna pentru a oferi stabilitate, flexibilitate, forta si sprijin.
Conform studiilor efectuate, durerile lombare sunt, de cele mai multe ori, un simptom care indica o suferinta a coloanei vertrebrale lombare. Acestea pot avea mai multe cauze, printre care si:
- Afectiunile renale
- Afectiuni digestive
- Afectiuni genital
- Anevrism de aorta abdominala rupt
In afara de aceste cauze externe cum le numesc specialistii, durerea lombara poate fi determinata de sensibilitatea si suferinta discului intervertebral care este cea mai fragila si cea mai solicitata structura. De asemenea, si celelalte structuri ale spatelui, precum vertebrele sau articulatiile, pot fi afectate de infectii, inflamatii, traumatisme sau tumori, toate acestea reprezentand o sursa de durere.
Simptomele durerilor lombare
Pentru a stii tipul de durere care te supara este foarte important sa cunosti simptomele caracteristice. Astfel, identificarea si descrierea lor ajuta la obtinerea unui diagnostic mai precis si a unui plan de tratament eficient. Durerile lombare sunt caracterizate de cele mai multe ori de simptome precum:
Durere deplasabila care se resimte si pe fese, picior si talpa – durerile au o senzatie ascutita, intepatoare, de amorteala sau furnicaturi care se misca in jos pe coapse. Aceasta durere mai este numita si sciatica si este cauzata de iritarea nervului sciatic. De regula, aceasta este resimtita numai pe o parte a corpului.
Durere sacaitoare – este tipul de durere care ramane pe partea inferioara a spatelui si este caracterizata ca fiind intensa, ascutita si sacaitoare. Acest tip de durere poate fi insotit si de spasme musculare severe sau usoare, mobilitate limitata si dureri la nivelul soldurilor.
Durere intensa dupa trezire si ameliorate dupa deplasare – multi pacienti se confrunta cu genul acesta de dureri, caracterizandu-le ca fiind mai intense dimineata. Durerea de dimineata este cauzata de perioade mai lungi de repaus, scaderea fluxului sanguin din timpul somnului si calitatea saltelei pe care dormi. Dupa ce faci putina miscare,aceste dureri scad in intensitate.
Cum se pune diagnosticul asupra durerilor lombare
Majoritatea medicilor efectueaza o serie de examene fizice si teste pentru a determina felul in care se resimte durerea. Rolul examenului fizic este de a evalua daca durerea afecteaza intervalul de timp de miscare, iar examinarea reflexelor la anumiti stimuli arata daca aceste dureri iti afecteaza nervii. In functie de rezultate, medicul va monitoriza starea ta si iti va propune o serie de tratamente. Daca mergi din timp la doctor, durerilor tale vor fi in stare incipienta, asadar si tratamentul lor va fi unul mai usor.
Teste imagistice precum razele X, scanarile CT, ultrasunetele si RMN-ul pot fi necesare si ajuta in determinarea problemelor osoase, problemelor legate de disc sau probleme cu ligamente si tendoanele din spate.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Exista cazuri in care durerile lombare pot semnala o afectiune medicala. Atunci cand ai una dintre simptomele de mai jos, trebuie sa mergi neaparat la medic:
- Pierderea recenta in greutate care nu se datoreaza stilului de viata, dietei sau exercitiilor fizice.
- Dureri intense la nivelul abdomenului
- Febra si frisoanele
- Pierderea controlului vezicii urinare.
Mai mult decat atat, persoanele care au simptome de durere dupa o trauma majora cum sunt accidentele trebuie sa mearga sa vada un medic.
De obicei, durerea lombara cronica este insotita si de alte simptome. Pe langa durerile lombare, multe persoane mai sufera si de insomnie, depresie si anxietate.
La Kinetic Performance, o clinica kinetoterapie in Bucuresti, te asteapta specialisti cu o vasta experienta in domeniu si aparatura performanta pentru a beneficia de un tratament eficient si, cel mai important, pentru a scapa de durerile de spate.
Lasă un răspuns